Weboldalunkon cookie-kat használunk Adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően, a felhasználói élmény növelése érdekében.

Az "Elfogadom" gomb megnyomásával Ön elfogadja a beállításokat, de igény szerint módosíthatja is ezeket.

Menü

Kvarc vagy automata?

Kvarc vagy automata? A válasz egyszerű. Mindkét választás tökéletes, ha átgondoljuk az igényeinket és azoknak megfelelően döntünk. Nem csak a pénztárcánk, hanem az érzelmeink és különböző elvárásaink is hatnak a döntéseinkre.
Az első hordozható órákat a XVI. század elejétől viselték. Eleinte láncon, nyakba akasztva, később pedig zsebben. Az első karórákat női megrendelőknek készítették a mesterek. I. Erzsébet királynő az 1700-as, Josephine császárné pedig az 1800-as években rendelt ékszerként a csuklón viselhető órákat.
Az 1900-as évekre elérkezünk a hadsereg számára sorozatgyártott karórákhoz.
Egy nagy ugrással az időben, ma már a fenti kérdésen gondolkodhatunk.

A kvarcosszcillátoros karóra japán mérnöki bravúr 1969-ből ( Seiko-Astron). Olyannyira forradalmasította az óragyártást, hogy több svájci cég le is húzta a redőnyt. Ezekben az órákban elektromos töltés hoz lengésbe egy kvarckristályt, ami aztán szinte azonos frekvencián rezeg-oszcillál (majdnem 33 ezerszer másodpercenként). Ez az elemmel működő kvarc szerkezetek nagy pontosságának a titka. Éves szinten csak pár percet tévednek. Az egész gyártási folyamat jóval olcsóbb, nagyrészt automatizált. Általában két évente egy elemcsere, esetleg a tok és a tömítések ellenőrzése, karbantartása ajánlott.
Megfizethető árú divatos kiegészítők, az időt megbízhatóan mutató társaink lettek a mindennapokban. Persze márkától és plusz funkcióktól függően borsosabb árat kell fizetnünk a komolyabb darabokért. Nincs olyan stílus, árfekvés vagy életvitel amihez ne találnánk tökéletesen passzoló kvarcórát. 100 eladott órából 97 kvarc szerkezetű.

A mechanikus órák, ahogy a bevezetőben említettük, több évszázados múltra tekintenek vissza.
A kézi felhúzású és az automata modellek a rugóházban lévő felcsavart rugóban tárolják az energiát, ami lassan felszabadulva hajtja meg a szerkezetet. És micsoda szerkezetet! Egy ilyen óra igazi kézműves szakmunka. Legalább 50, de akár 200 apró, pontosan összehangolt alkatrészből áll. Az automata szerkezetben rejlő billegő napi több, mint 700 ezer mozdulatot tesz a mi mozgásunkat felhasználva.
A kézi felhúzású órában magunk feszítjük meg a rugót (óvatosan, nem túlhúzva azt). Az automata szerkezet pedig egy forgó rotor segítségével karunk mozgását alakítja át energiává és járástartalékként el is tárolja azt, általában 30-48 óráig. Óraforgató beszerzésével folyamatosan menetre készen tarthatjuk kedvenc automata óránkat. A nagy számú mechanikus alkatrész miatt ötévente szükséges egy szervizelés (olajozás, tisztítás esetleg tömítések cseréje). Járásellenőrzés és ha kell, pontosságszabályzás két év után is esedékessé válhat. Kevésbé pontosak egy kvarcórához mérten, de nagyon jól beszabályozhatók.
Ezekre a csodálatos darabokra befektetésként is tekinthetünk. Nincs lemerült vagy kifolyt elem. Akár évek múltán is elő vehetjük a dobozából és megajándékozhatjuk vele szeretteinket továbbadva az elmúlt évszázadok hagyományát az elkövetkezőknek.

 

Keresés