Weboldalunkon cookie-kat használunk az Adatkezelési tájékoztatónak megfelelően, a felhasználói élmény növelése érdekében.

Az "Elfogadom" gomb megnyomásával Ön elfogadja a beállításokat, de igény szerint módosíthatja is ezeket.

Menü

A Doxáról dióhéjban

A Doxáról dióhéjban
A Doxa az Doxa. Az Óra. Görögül dicsőséget jelent.
Néhány éve egy kedves barátom a csuklómra nézve megkérdezte: "Milyen Doxád van?"
Én pedig magyarázni kezdtem, mire ő rácsodálkozott, hogy ez tényleg Doxa? Náluk Szatmár környékén a Doxa alatt általában véve az órát értették.
Nagyon tetszett neki, a feleségének és magának is vásárolt egyet. A Doxa eladta saját magát.
 
1889 óta épül ez a csodálatos márka. Ekkor alapította meg saját vállalkozását Georges Ducommun egy Le Locle nevű városkában a Jura hegységben, az óragyártás bölcsőjében.
Mint egy mesében, a szegény család tizenhárom gyermeket nevelt, ezért a kis George már tizenkét évesen beállt egy mester mellé inasnak. Mindent munkafázist megtanult, szerette amit csinált, precíz volt és ambiciózus. Huszonegy évesen saját céget alapított.
1905- ben Liègeben kitüntették zsebóráját, 1906-ban a milánói Világkiállításon nyerte el az aranyérmet a Doxával. Több száz tervező, mérnök és munkás dolgozott a cégben, a tulajdonost pedig elnökévé választotta a Svájci Óragyártó Szövetség 1925-ben.
 
Ipari forradalom, autómobilok, autóversenyek. Mi más is kerülhetett volna a versenyautók - elsőként a Bugattik - műszerfalára ipari szabványként, mint a Doxa, ami nyolc napig járt egyetlen felhúzással ? Nem sokkal ezután már hajókon és repülőgépeken is megjelent a márka.
1936-ban az alapító halála után veje, Jacques Nardin vette át az irányítást , aki maga is legendás órás dinasztia sarja volt. Hozzá köthető újítás volt 1944-ben a dátumkijelző.
1957-ben elkészült a Bauhaus inspirálta, egyszerűségében elegáns Doxa Grafic.
 
A hatvanas években, mikor a világ az űrversenyre figyelt, a Doxa a tengerek mélyére. A búvárórák már egy évtizede léteztek, de rendkívül drágák voltak és csak katonai, illetve hivatásos búvárok használták őket. 1964-ben a Doxa megbízható és egyben megfizethető búvárórát  tervezett, amit három évig fejlesztettek, sok újítással. A narancs számlap, a nagy percmutató harminc méteres mélységben is látható. De a legfontosabb, hogy mutatja, milyen mélységben van a búvár a felszínhez képest, mikor szükséges a dekompresszió. Kiküszöbölték az órákban található hélium okozta robbanásveszélyt is. Jacques Cousteau kapitány annyira kedvelte a Doxa Sub koncepciót, hogy a fejlesztésben is részt vett.
 
Magyarországon a második világháború előtt a MÁV Doxa zsebórákat adott a vasutasoknak, hiszen a pontosság és a megbízhatóság egyet jelentett a Doxával. Ez aztán be is épült a köztudatba, itthon ma is a legismertebb svájci óramárka a Doxa.
 
A Pesti Ékszer szeretettel ajánlja ezt a nagyszerű márkát, ami mindent megtestesít, amit egy ízig-vérig svájci óráról gondolunk.
Tartalomhoz tartozó címkék: Doxa óra

Keresés